Hřeje a řídí

4.5.2018
Citace:
K.I.Stanford et al., 12,13-diHOME: An Exercise-Induced Lipokine that Increases Skeletal Muscle Fatty Acid Uptake, Cell Metabolism, Volume 27, Issue 5, p1111–1120.e3, 1 May 2018, DOI: https://doi.org/10.1016/j.cmet.2018.03.020
Zdroj
Hnědá tuková tkáň myši, foto University of Cincinnati.

Dlouho jsme předpokládali, že lidé na rozdíl od některých zvířat nemají žádnou hnědou tukovou tkáň, která dokáže přeměnit tuk uložený v buňkách rovnou na teplo. Jako hnědou ji označujeme proto, že obsahuje podstatně více buněčných organel mitochondrií, takže na rozdíl od běžné bílé tukové tkáně je nahnědlá. Bílá tuková tkáň slouží jako zásobárna tuků a nedokáže s nimi nakládat. Později se ukázalo, že přece jen pod kůží na zádech drobné ostrůvky hnědě tukové tkáně máme. Hnědou tukovou tkáň myši vidíme na obrázku (foto University of Cincinnati). Naše vypadá obdobně.

Poslední výzkumy doložily, že hraje mnohem větší roli. Chemická struktura signální molekuly 12,13-diHOME.Při tělesné námaze produkuje signální molekulu zvanou 12,13-diHOME (chemická struktura viz obr.), která způsobuje, že svaly získávají další energii z mastných kyselin v krvi. „Je fascinující, že během cvičení namísto spalování kalorií jako za chladu hnědý tuk zřejmě svalům signalizuje, aby využívaly více mastných kyselin jako zdroj energie. Během cvičení všechny metabolicky důležité tkáně, včetně tuku, zřejmě komunikují navzájem a chystají energii pro práci svalů,“ komentuje spoluautorka výzkumu Laurie Goodyear z Joslin Diabetes Center a lékařské fakulty Harvard University. Další výzkum přinese informace o přesném mechanismu působení sloučeniny 12,13-diHOME, což pravděpodobně umožní přípravu nových léčiv proti cukrovce 2.typu a obezitě. Prostě cvičení nahradíme pilulkou! Je to skutečně správná cesta?

 
Odeslat komentář k článku "Hřeje a řídí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Hřeje a řídí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace